در این مقاله قصد داریم تا به معرفی سرویس مدیریت تگ گوگل ( Google Tag Manager ) بپردازیم و پیکربندی این سرویس را به شما آموزش دهیم . با استفاده از این سرویس ، شما قادر خواهید بود تا بدون کمک توسعه دهندگان وب سایت ، به مدیریت تگ های موجود در سایت خود بپردازید .
شما برای تجزیه و تحلیل سایت خود ، ردیابی اثرات بازاریابی و بررسی نرخ های تبدیل ، نیاز به سرویس هایی دارید که برای فعال سازی آنها باید رشته ای کد یا اسکریپت هایی را روی سایت خودتان قرار دهید . معمولا افرادی که دانش مورد نیاز این کار را ندارند ، به سراغ توسعه دهندگان وب سایت میروند و از آنها درخواست میکنند که این کدها را درون سایتشان قرار دهند . این افراد همیشه سریعا درخواست های شما را انجام نمیدهند و بعضا درخواست هزینه های سنگین نیز میکنند . اگر شما از این شرایط خسته شده اید و میخواهید این وضع را تغییر دهید ، میتوانید از سرویس مدیریت تگ گوگل استفاده کنید .
سرویس مدیریت تگ گوگل این اجازه را به شما میدهد که بدون نیاز داشتن به یک برنامه نویس ، خودتان به مدیریت کدها و تگ های داخل سایت بپردازید . سرویس مدیریت تگ گوگل به شما کنترل کاملی بر روی تگ ها ارائه میدهد و شما میتوانید ببینید که چه تگ هایی و چگونه در سایت شما به کار رفته اند . سرویس GTM نیازمند این است که شما کمی مطالب جدید در این رابطه یاد بگیرید اما وقتی شما این نکات پایه را یاد بگیرید ، از خودتان خواهید پرسید که چگونه تا به حال بدون این سرویس زندگی کرده اید و دوام آورده اید .
اگر شما هم جزو آن دسته از علاقه مندان به سئو هستید که هنوز از کدهای ردیابی استفاده نکرده اید ( میدانم که افراد زیادی هنوز تجربه استفاده از سرویس های آمارگیری را ندارند و مشکلی هم ندارد ) ، الان وقتش رسیده است که این کار را شروع کنید . استفاده از کدهای ردیابی این اجازه را به شما میدهد که نتایج مربوط به زمینه بازاریابی سایت خودتان را به دست آورید و آمارگیری کنید . مهمتر از آن این نکته است که شما میتوانید نتیجه تلاش های بازاریابی دیجیتال خودتان را به بقیه نیز نشان دهید .
نگران نباشید چون شما برای استفاده از این قابلیت ها نیاز به دانش پیشرفته ای در زمینه برنامه نویسی ندارید . به عنوان یک قابلیت اضافه ، شما با استفاده از سرویس مدیریت تگ گوگل قادر خواهید بود تا کمپین های مشتریان خود را نیز ، ردیابی و مدیریت کنید . شما بدون اینکه نیاز به وارد شدن به ناحیه مدیریت سایت مشتریان خود را داشته باشید ، میتوانید تمامی اطلاعات مورد نظرتان را به دست آورید و اقدامات لازم را در جهت بهبود شرایط انجام دهید .
سرویس Google Tag Manager یک مبحث عظیم و پیچیده می باشد . بنابراین ما در این مقاله قصد داریم تا نکات پایه ای و مورد نیاز این سرویس را بررسی کنیم و پوشش دهیم .
تگ چیست ؟
تگ ها در واقع رشته هایی متنی از کدها می باشند که برای ردیابی اطلاعات یا ارسال اطلاعات به سیستم های خارجی ( مثلا موتور جست و جوی گوگل ) از آنها استفاده میشود و میتوانیم با استفاده از آنها ، فعالیت های موجود روی سایت خودمان را شناسایی و از اطلاعات به دست آمده ، استفاده کنیم . شما ممکن است از تگ های برای انجام کارهای مختلف روی سایت خودتان استفاده کنید . برخی از این کار ها عبارتند از : به دست آوردن نرخ تبدیل برای یک صفحه ، دریافت آمار بازدید کاربران از صفحات سایت و بسیاری از موارد دیگر .
در گذشته اگر شما میخواستید که یک یا چند تگ را به سایت خود اضافه کنید ، مجبور بودید که خودتان این کدها را داخل سورس کدهای سایت ، قرار دهید . این کار معمولا نیاز به یک توسعه دهنده وب سایت یا همان برنامه نویس دارد . معمولا استفاده از برنامه نویس ها باعث به تاخیر افتادن اعمال کدها میشود و در شرایطی ، ممکن است هزینه های سنگین نیز در پی داشته باشد . همچنین اگر شما نیاز داشته باشید که در این تگ ها تغییراتی هم اعمال کنید ، لازم خواهد بود تا مجددا اطلاعات سایت خودتان از جمله یوزرنیم و پسورد ناحیه مدیریت را به برنامه نویس ها ارائه دهید که ممکن است در بدترین حالت ، منجر به سوء استفاده آنها از این اطلاعات شود .
با استفاده از سرویس مدیریت تگ گوگل ، شما در واقع یک رشته کد به تمامی صفحات سایت خودتان اضافه میکنید و این رشته کد ، مسئول اعمال تمام تغییرات روی سایت شما می باشد . در این حالت شما فقط با ناحیه کاربری سرویس Google Tag Manager کار خواهید کرد و تغییراتی که در آنجا اعمال میکنید ، به صورت اتوماتیک روی سایت شما اعمال خواهد شد .
شروع کار با سرویس مدیریت تگ گوگل
برای استفاده از سرویس Google Tag Manager ، به صفحه لاگین این سرویس مراجعه کنید . برای ورود به این صفحه ، اینجا را کلیک کنید . اگر شما یک اکانت Google Analytics داشته باشید ، انجام تنظیمات این سرویس بسیار راحت تر خواهد شد . در آن شرایط شما فقط نیاز خواهید داشت که وارد اکانت گوگل خود شوید و به انجام تنظیمات تگ ها بپردازید .
اولین کاری که باید انجام دهید این است که یک نام مشخص را به اشتراک کاربری خود ، نسبت دهید . برای شما بهتر خواهید بود که از نام سایت یا شرکت خود برای حساب کاربری استفاده کنید زیرا این کار باعث میشود تا اگر سایت های متفاوتی دارید ، بتوانید آنها را راحت تر در سرویس مدیریت تگ گوگل ، پیدا کنید . معمولا توصیه میشود که برای هر سایت ، از یک اکانت GTM سوا استفاده کنید و برای هر سایت نیز از یک رشته کد مجزا استفاده کنید .
زمانی که شما مراحل مربوط به ساخت اشتراک کاربری را به پایان برسانید ، نوبت به ساختن اولین رشته کدهای مدیریت سرویس Tag Manager می رسد . همانطور که گفتیم شما احتیاج دارید تا کدهایی را جهت اتصال سرویس GTM به سایت خود ، درون سورس کدها قرار دهید . در این مرحله شما باید برای این رشته کدها ( Container ها ) ، یک نام انتخاب کنید . سپس تعیین کنید که میخواهید از این کدها برای چه سرویسی استفاده کنید . شما میتوانید برای وب سایت ها ، نرم افزارهای iOS و Android و همچنین صفحات موبایلی شتابدار ( AMP ) ، از تگ منیجر استفاده کنید .
وقتی تنظیمات مربوط به Container را انجام دادید و محل آن را انتخاب کردید ، از شما خواسته میشود تا موافقت خود را با شرایط استفاده از این سرویس اعلام کنید . بعد از تایید شرایط ، دو کد مجزا به شما داده میشود که باید آنها را روی سایت خود قرار دهید .
کدهای موجود در کادر اول را باید در بخش Head سایت خود قرار دهید و ترجیحا در بالاترین نقطه آن نیز باشد . بعد از اضافه کردن کد های کادر اول ، اکنون کدهای کادر دوم را بعد از بخش Body سایت قرار دهید . با این کار ، سرویس مدیریت تگ گوگل ، در تمامی صفحات وب سایت شما قرار خواهد گرفت . گوگل هشدار داده داده است که نباید کدهای خود را در iFrame های مخفی قرار دهید یا به صورت همزمان از یک سرویس مدیریت تگ دیگر استفاده کنید زیرا باعث اختلال در عملکرد GTM می شود .
وقتی که شما کدهای مربوط به GTM را داخل سایت خود قرار دهید ، این سرویس آماده استفاده می شود .
با گذشت زمان ، تعداد کدهای شما زیاد خواهد شد و گاهی اوقات سخت میشود که تمامی تگ ها ، محرک ها و متغییر ها را ردیابی و پیدا کنید . سرویس Google Tag Manager این اجازه را به شما میدهد که اطلاعات خود را با استفاده از ساخت پوشه ها ، سازمان دهی کنید . با استفاده از پوشه ها شما قادر خواهید بود تا تگ های خود را گروه بندی کنید و زمانی که نیاز به مدیریت آنها داشته باشید ، به راحتی آنها را پیدا کنید و آنها را به روز رسانی کنید .
راه اندازی محرک ها ( Triggers ) و متغییر ها ( Variables )
معمولا تگ ها زمانی اجرا میشوند که یک صفحه بارگذاری میشود یا کاربر روی سایت شما ، عملیاتی را انجام میدهد . در سرویس مدیریت تگ گوگل ، شما میتوانید برای تگ ها ، محرک تعریف کنید تا سرویس GTM بداند که آن تگ ، چه زمانی باید فعال شود . یکی از مثال های خوب در زمینه Trigger ، میتواند شمارش بازدید یک صفحه باشد . شما میتواند محرک این تگ را ، بارگذاری صفحه در نظر بگیرید . به این وسیله سرویس GTM هر زمان که صفحه ای بارگذاری شود ، سرویس شمارش بازدید را فعال میکند .
شما باید به سرویس تگ منیجر گوگل بگویید که وقتی کاربر شما عملیاتی را انجام داد ، با آن چگونه برخورد کند . تنظیمات مربوط به محرک ها بسیار راحت است و فقط کافی است که نوع آنها را انتخاب کنید :
متغییرها کمک میکنند تا محرک ها را تعریف کنیم و نوع داده هایی که آنها ارسال میکنند را تعیین کنیم . برای نمونه ، شما میتوانید وقتی که یک کاربر روی صفحه دانلود یا دکمه پرداخت کلیک میکند ، یک متغییر را تنظیم کنید .
قابلیت های پیشرفته تر سرویس مدیریت تگ گوگل
سرویس Google Tag Manager ، قابلیت های پیشرفته زیادی را دارا می باشد . شما میتوانید جزئیات بیشتری از این سرویس را ویرایش کنید و برای مثال لایه هایی را ایجاد کنید و حتی کاربران و مدیران مختلف را با سطوح دسترسی مشخص ، ایجاد کنید . شما با استفاده از قسمت راهنمای سرویس Google Tag Manager ، میتوانید قابلیت های بیشتر این سرویس را کشف کنید . برای ورود به بخش راهنمای GTM ، اینجا را کلیک کنید .
یادتان باشد که باید تغییرات را منتشر کنید .
تغییراتی که شما در سرویس GTM انجام میدهید ، تا زمانی که روی گزینه Publish کلیک نکنید ، روی سایت شما اعمال نمیشوند . پس بعد از اینکه تنظیمات مربوط به تگ ها ، محرک ها و متغییر ها را انجام دادید ، روی دکمه انتشار کلیک کنید :
با کمی آموزش و تمرین ، شما متوجه خواهید شد که مدیریت تگ ها با استفاده از سرویس مدیریت تگ گوگل ، چقدر راحت و لذت بخش است .